Nyårslöften – in vogue igen?

Hej och gott nytt!

En tennistisdag på Ullevi Tennisklubb.

Efter viss ledighet och hemmatid har jag haft tillfälle att planera hur jag vill att 2018 ska se ut. Dagens inlägg handlar därför mindre om jobb och EY och mer om temat nystart.

Enligt koreansk kultur är det nya året hundens år och precis som i den västerländska zodiaken har olika djur olika betydelser. Hunden brukar ha positiv anknytning och därför anses hundens år som ett positivt år. Detta är förstås ingen vetenskap direkt men jag gillar ändå tanken på att 2018 ska vara ett år fyllt med positivitet. Detta i kombination med att jag läste en artikel om att nyårslöften är trendigt igen gör att jag har valt att vara positivt inställd till nyårslöften i år, vilket jag annars brukar vara lite skeptiskt mot. Även om vi inte alltid är duktiga på att hålla nyårslöften året ut finns det enligt vissa studier ändå en poäng med att sätta upp mål vid en bestämd tidpunkt. Den bestämda tidpunkten måste inte vara den 1:e januari utan det kan lika väl vara din födelsedag eller någon annan dag då du känner för en nystart.

I en studie, utförd av the University of Chicago, fortsatte en grupp personer som fick pengar för att gå på gymmet i en månad gymmandet efter månaden tog slut, i högre grad än en annan grupp som inte fick samma incitament att gå på gymmet till att börja med. Andra studier har visat olika strategier som gör det lättare att lyckas med dina löften, t.ex. att ha en så kallad “mulligan” som fungerar som en fuskdag eller andningsutrymme. Att sätta upp gemensamma mål tillsammans med en kompis, en kollega eller din bättre hälft kan också fungera som en bra taktik. Så kallad “co-indulgence”, d.v.s. att tillsammans med en annan person tillfälligt bryta nyårslöftet, är bättre än att göra det ensam eftersom det skapar ett socialt band, minskar skuldkänslan och gör det mer sannolikt att du kommer tillbaka på rätt spår efteråt. Bland de här olika strategierna är ett genomgående tema att du inte ska fokusera endast på målet utan även se till att ha en action plan för att uppnå det. Denna action plan ska till slut mynna ut i att dina mål blir en ny vana och därmed utgör en naturlig del av din vardag.

Sharing is caring – gemensamma mål gör det lättare att hålla nyårslöften.

På EY har vi ett bra målsättningssystem där varje person formulerar mål i form av aktiviteter som vi ska jobba med under ett kvartal. Även om tanken är att dessa ska nås eller färdigställas när 90-dagarsperioden tar slut finns det även möjlighet att ta med aktiviteten till nästa kvartal om vi vill fortsätta jobba med den. På så sätt kan vi skapa kontinuitet i arbetet och personlig utveckling, tycker jag.

Med allt ovan i åtanke har jag ägnat några minuter åt att formulera mina nyårslöften. Eftersom det ska handla om positivitet har jag uteslutit det negativa sluta göra si och så och har istället formulerat det som saker att göra mer av som gör vardagen mer positiv.

  1. Mer läsning. Som jurist blir det ingen brist på läsning i jobbet men detta ska inte hindra att jag läser mer i år. Några böcker som jag spanar på nu är “The Vegetarian” av Han Kang, “Homo Deus: A Brief History of Tomorrow” av Yuval Noah Harari och “Scandinavians: In Search of the Soul of the North” av Robert Ferguson.
  2. Mer motion. Det här låter som en klyscha men bear with me. Tanken är inte att jag ska stressa in träning som är jobbig, tvärtom ska träningen vara belönande. Därför kommer jag belöna mig själv med tennislektioner, utöver de tennistisdagar som jag redan har haft med en kollega/kompis under hösten. Vårt kontor ligger alldeles bredvid Ullevi Tennisklubb och vi på EY har förmånen att ha tillgång till några speltider varje vecka, så jag har verkligen ingen ursäkt att inte utnyttja den här möjligheten! Då tennis är en social sport passar det ju utmärkt att ta en “co-indulgence”-fika efter träningen.
  3. Mer mat. Med detta menar jag bättre kvalitet på ätandet snarare än större mängd mat. Tanken är att testa en ny restaurang varje månad och ska fungera som en morot till att uppfylla de övriga målen.

Därmed blir min action plan en naturlig summering av mina tre mål – att läsa mer på helgerna, träna mer tennis på veckorna och äta mer bra mat, minst en gång per månad.

Vilka är dina nyårslöften och hur kommer du att uppnå dessa?

/You Jung


Kommentera