Om att lämna jobbet på jobbet

Här står jag och ler och fake-mailar för att illustrera mitt inlägg.

Tillbaka på jobbet från julledigheten med ny energi och några nya insikter! Ställer mig till exempel frågan varför man inte passade på att göra 2 januari till röd dag också när man ändå höll på och bestämde vilka dagar som skulle vara lediga (den nya energin från julledigheten valde att komma till mig först idag).

En annan fråga som blev aktuell under ledigheten var i vilken utsträckning man behöver ha koll på jobbmejlen. När man jobbar på EY är svaret egentligen ganska lätt: man måste inte. Det är helt okej att varken svara på eller läsa mejl på fritiden.

Däremot är det ganska vanligt att kollegor skickar mejl på kvällen. Det kan till exempel bero på att de har fullt upp hos kunder under dagarna och betar av mindre brådskande mejl efter den ordinarie arbetsdagen. Det är mindre vanligt att folk mejlar aktivt under semestrar, då är man ju på något sätt redan lite utanför det mest aktuella på kontoret.

Under julen stängde jag av push-notiser på telefonen, men kunde ändå inte låta bli att gå in och kolla om det hänt något (alla som försökt koppla bort sociala medier känner igen känslan). Det visade sig att det hade dykt upp ett mejl som ändå var bra att ha koll på. Hade fått en fråga om jag kunde starta på ett projekt ute hos kund och dyka upp där redan på morgonen efter ledigheten. Att jag läste mejlet under ledigheten var dock inte avgörande för att jag skulle få informationen. Hon som skickade det hade förmodligen testat ringa och worst case scenario i detta sammanhang är relativt harmlöst: jag hade kommit till kontoret på morgonen, sett mejlet och direkt begett mig till kunden. Svårt att kalla det en katastrof.

Det är alltså helt okej att lämna jobbet på jobbet! Hur man väljer att hantera mejl som kommer på fritiden är upp till en själv.

/Sebastian


Kommentera