Ett år med EY

Nu har ännu ett år rusat förbi och det har det blivit dags att, från mig till er alla, sammanfatta det gångna året för oss här på Karriärbloggen. Trots att jag själv enbart har varit en del av EY i lite mer än fyra månader ska jag göra mitt allra bästa för att blicka tillbaka och lyfta fram några av alla inlägg som har publicerats. Så kryp upp i soffan, värm på lite glögg och ta fram några lussebullar så ska ni få höra allt om året 2017.

Året inleddes, inte alltför överraskande, precis där vi är just nu. Lite välbehövlig semester och en period som kan liknas med uttrycket ”lugnet före stormen”, i alla fall för oss revisorer. Trots lugnet som infinner sig brukar det ofta kombineras med att vi nyare revisorer får åka ut på äventyr i form av inventering. Det innebär allt ifrån konkreta saker såsom att räkna däck eller skruvar till att uppskatta antalet sandkorn i en sandhög eller volymen av en tank med olja. Ja, det är inte så tråkigt som det kanske kan låta. Inventering kan vara ganska spännande ibland faktiskt.

När januari börjar dra igång är det även dags för den omtalade högsäsongen för revisorer, likt Karolina har berättat om. Det är en tid då vi åker ut på bokslutsgranskning och “knyter ihop säcken” på det som vi har arbetat med under året. Det här gäller såklart enbart företag med kalenderår som räkenskapsår, det finns även andra alternativ i form av brutna räkenskapsår. Men det kan vi prata mer om en annan gång!

Det blir lätt mycket snack om revisorer eftersom det är den delen av EY som jag själv tillhör, men ta’t lugnt, jag ska även försöka dela med mig av godbitar från de andra affärsområdena. I inlägget ”Circle of Life” reflekterade Johan över sin resa på EY. Han berättar om hur mäktigt det känns att ha gått från sin egen intervju för att bli sommartrainee till den dagen då han själv blev ansvarig för samma intervjuprocess. Det är fascinerande hur snabbt det kan gå att ta sig genom hela cirkeln. Det här är även ett exempel på den snabba kunskapsutvecklingen här på EY. Vi anställda lär oss oerhört mycket och blir ständigt utmanade. Inte minst får vi snabbt inta ledarroller och ta mycket ansvar.

Ledarrollen kan visa sig i form av att bli fadder eller counselor. Det här är ett ämne som har dykt upp lite då och då på bloggen. När du har jobbat i ungefär ett år får du valet att bli fadder till en nyanställd. Rollen som fadder innebär att du ska få den nya att känna sig välkommen och finnas tillgänglig för att svara på frågor. Jag tycker själv att det var väldigt skönt att ha en fadder när jag började i augusti. Det gör att du alltid har en person som du kan bolla tankar med eller kanske bara ta en kaffe med. En counselor däremot är en roll som du intar när du är lite mer senior. Det är en person som ska vägleda dig i karriären, men även finnas där för att stötta och agera som ett bollplank. Det här och det faktum att du får ta mycket ansvar gör att ledarrollen blir ett väldigt naturligt steg för samtliga medarbetare.

Vi går raskt vidare till något annat spännande som vi har fått läsa om, nämligen alla resor som vi har fått följa med på. Vi har bland annat Jakobs äventyr i Kina och Ryssland. Han skrev att det är otroligt lärorikt men intensivt att arbeta utomlands. Du möter olika företagskulturer, nya människor och ett främmande språk under dina arbetsdagar. Det är absolut en utmaning men samtidigt väldigt roligt. Dessutom berättar Jakob att arbetet blandas med nöje i form av att turista och upptäcka de nya platserna under kvällar och helger, vilket enligt honom är en stor fördel med att ha projekt utomlands. EY är ett globalt företag och det är just därför det här är möjligt för oss anställda. Det faktum att vi är globala visar sig inte minst i Anjas gästinlägg där hon berättade om sina resor som hon har hunnit med under sina första 18 månader på EY. Hon reste till Sydafrika med kollegor från Storbritannien och Zimbabwe, till USA med kollegor från Norge och Indonesien samt till Zambia med kollegor från Nederländerna och USA.

Kanske är det just möjligheten att arbeta globalt, relationen till kollegorna och det utmanande men roliga arbetet på EY som bidrog till att vi under året även valdes fram till den mest populära arbetsgivaren i Norden av ekonomistudenter. Det är något som vi alla är väldigt stolta över. På tal om utmärkelser har vi på bloggen även fått följa med Jesper och Stephanie på EY Entrepreneur Of The Year. Det är ett inspirerande event som uppmärksammar drivna och duktiga entreprenörer. Det här eventet gör verkligen att du som anställd blir motiverad och taggad på att utvecklas och komma längre i din karriär.

En annan viktig sak vi har fått lära oss om är ”Volunteering at Work”. Det är något som borde få ännu mer uppmärksamhet enligt mig. Initiativet Volunteering at Work innebär att du som anställd får använda 16 timmar per år av din arbetstid till att hjälpa till på valfria volontärinsatser för ideella organisationer. Det kan vara allt ifrån att delta i en pärldag med Ung Cancer, vilket Stephanie skrev om i bloggen, till att arbeta med nyanlända eller kanske delta i läxhjälp. Du kan dels hoppa på färdiga aktivitetspaket eller så har du möjlighet att utforma ett eget volontärprojekt.

Utöver volontärjobb finns det även en uppsjö av olika aktiviteter som du som anställd kan testa på vid intresse. Här på bloggen har vi fått lära oss att det finns sektioner för bland annat fotboll, klättring, löpning, längdskidåkning och innebandy. Vad är väl inte roligare än att ta upp fotbollskarriären som du hade lagt på hyllan, springa av sig lite efter en lång arbetsdag eller kanske försöka ta sig upp för en hög klättervägg. Dessutom är det väldigt socialt och du lär känna många nya kollegor utöver din egen avdelning. Det här är något som jag själv har försökt utnyttja. Jag är numera en del av EY:s damfotbollslag och jag har blivit bättre på att klättra. Dessutom ser jag fram emot våren och löpturerna i solen som nu i mörka tider känns väldigt långt borta.

Det är mycket snack om att träffa kollegor från andra avdelningar och inom andra affärsområden. På bloggen har vi kunnat läsa om just detta. EY är indelat i fyra olika affärsområden. De fyra områdena är Assurance, Advisory, TAS och Tax. För att göra det ännu krångligare finns det även massvis med olika avdelningar inom varje affärsområde. Här på bloggen har vi fått följa med på diverse arbetsdagar och upplevelser från olika avdelningar som till exempel Cyber Security och Insourcing Services samt lärt oss mer om bland annat livet som skattekonsult och revisor. Det kan ibland vara svårt att förstå vad alla olika avdelningar och titlar innebär och därför rekommenderar jag starkt att söka på det du är intresserad av på bloggen och på så vis få följa med en anställd på deras arbetsdag. Det är i alla fall något jag själv gjorde innan jag började på EY.

Startskottet för min tid på EY tar oss tillbaka till mitten augusti. Vid den tidpunkten var det min tur att oroa mig för om jag hade tillräcklig kunskap innan min första dag, vad jag skulle ha på mig för kläder, hur det skulle bli att gå från studentlivet till arbetslivet och mycket mer. Vid det laget var jag väldigt glad över inlägg såsom ”Förväntas jag vara fullärd när jag börjar på EY?”, ”4 tips inför starten på EY”, ”Vanliga och ovanliga arbetsdagar på EY” och liknande. Det gav mig en inblick i hur min arbetsdag på EY kunde se ut och vad som förväntades av mig. De fyra tipsen som Hanna delade med sig av i april är definitivt något som jag själv helt klart håller med om. Därför tänkte jag ta tillfället i akt och fräscha upp era minnen, så här kommer de igen, de fyra tipsen som är perfekta för dig som är nyanställd eller ser fram emot din första dag på jobbet.

  1. Våga gå utanför din comfort zone
  2. Våga ställa frågor (det finns INGA dumma frågor)
  3. Träna upp dina Excel-kunskaper
  4. Se till att hänga med på gruppaktiviteter! Det kan vara allt från AW, löpkvällar eller kanske en tur upp för klätterväggarna. Det är ett jättebra sätt att lära känna fler och skapa kontakter inom EY.

Första veckorna på jobbet var intensiva men otroligt roliga. På bloggen har vi fått läsa om den första utbildningsveckan i Toledo i Spanien där alla nya på EY från hela Norden, upp emot 700 personer, samlas för en inledande utbildning. Det sammanfattades som “En perfekt start på nya jobbet!”. Det är minst sagt en upplevelse jag aldrig kommer att glömma. Från utbildning i Spanien fortsatte hösten raskt vidare med svårigheter som att förstå förkortningar, men även många nya insikter och upplevelser. Vi på bloggen har delat med oss av det vi har lärt oss under den första tiden på EY och trots att vi inte riktigt har förstått hur det hände så blev det snart mörkare och vi började närma oss december. Det var nu dags att börja fundera ut hur det här med julledighet och semesterdagar fungerar, lära sig hur en inventering går till och börja kika efter den perfekta jultröjan som ska inhandlas för den årliga jultröjedagen (i alla fall för vissa avdelningar).

Det har varit ett händelserikt år, inte minst för mig själv. Trots att det finns ännu fler spännande inlägg att prata om tycker jag att det börjar bli dags att dricka upp det sista av glöggen och ta den sista tuggan av lussebullen, för nu ska jag sätta punkt för 2017 och även jag njuta av “lugnet före stormen”.

Vi hörs igen 2018! GOTT NYTT ÅR!


Kommentera