Volunteering at Work – en möjlighet att göra skillnad, på arbetstid

Hej!

Agneta Strandberg

Jag som har fått äran att skriva det här gästinlägget heter Agneta Strandberg. Till vardags är jag HR-direktör och delägare inom EY. År 2012 var jag även med och startade Volunteering at Work inom EY i Sverige. Volunteering at Work har omnämnts i Karriärbloggen tidigare då flera av våra bloggare har varit engagerade i programmet.

För dig som inte tidigare har hört talas om det är Volunteering at Work EY:s program för samhällsengagemang som ger alla medarbetare möjligheten att använda upp till 16 arbetstimmar per år för en insats inom en ideell organisation. Våra medarbetare är exempelvis involverade i läxläsning, tala svenska-grupper eller som mentorer till personer som vill etablera sig på den svenska arbetsmarknaden. Andra initiativ har miljöinriktning eller fokus på entreprenörskap. Inom ramen för Volunteering at Work kan våra medarbetare välja mellan färdiga insatser för de organisationer som vi redan har ett samarbete med eller ge förslag på nya organisationer där de vill göra en insats.

Det bästa med Volunteering at Work är att våra medarbetare får möjlighet att utvecklas samtidigt som de bidrar med sin kompetens och sitt engagemang. Enligt mig är Volunteering at Work ett konkret exempel på hur EY arbetar utifrån vårt syfte ”Building a better working world”. Med Volunteering at Work visar vi att EY som företag tar ansvar och bidrar till ett bättre samhälle. Volunteering at Work är tillgängligt för alla – oavsett geografiskt läge, roll i företaget eller affärsområde.

Ett konkret exempel på en insats som jag har varit direkt involverad i själv är EY:s samarbete med Jobbsprånget. Vi ville göra en insats för nyanlända och annonserade via Jobbsprånget ut tre praktikplatser för fyra månaders praktik hos oss på EY. Misbah praktiserade på vår avdelning för marknad och kommunikation, Esther fick plats på min avdelning, det vill säga HR-avdelningen och Ahmed fick en praktikplats inom revision på EY:s Göteborgskontor. I Ahmeds fall ledde praktikplatsen till en anställning hos oss.

För att fortsätta våra insatser för nyanlända kan våra medarbetare inom ramen för Volunteering at Work välja att göra sin volontärinsats via Yrkesdörren. Yrkesdörren förmedlar kontakter mellan nya och etablerade svenskar, där etablerade svenskar via sitt nätverk kan hjälpa nya svenskar in på arbetsmarknaden.

Under de följande månaderna kommer du att få en inblick i fler av de samhällsinsatser som EY gör inom Volunteering at Work. Elisabeth kommer att berätta om hur hon tagit emot ungdomar från andra länder vid Gothia cup, Jasaman kommer att berätta om sin erfarenhet av att vara mentor och Gabriella kommer att berätta om hur det är att gå på språkfika. Hoppas du vill följa med!

/Agneta

Psst! Om du har några frågor kring Volunteering at Work får du gärna kontakta våra projektledare Hannes Jakobsson och Anne Riise Åberg.


Kommentera