Snart ett år på EY – överraskningar och lärdomar hittills

Här är jag en vanlig torsdagsmorgon i november på Göteborgskontoret.

Till årsskiftet har jag jobbat heltid på EY i ett helt år – det är otroligt vad fort tiden har gått! I mitt tredje blogginlägg tänkte jag därför reflektera lite över året som varit, vad jag trodde innan jag började, vad som förvånat mig och vad jag lärt mig hittills. Helt enkelt allt sådant som jag tycker kan vara bra att veta om man är på väg ut i arbetslivet och är sugen på att söka sig till EY.

Vad jag trodde men som inte hände

 • Att gå på caseintervju är det absolut läskigaste och svåraste en student kan vara med om – tänkte jag innan jag faktiskt gav mig på det. Absolut, det är en utmaning och man behöver vara lite förberedd för att veta ungefär vilken typ av frågor som kan komma och vilken typ av svar man förväntas ge. Men utöver det kommer man faktiskt väldigt långt med en dos självförtroende, lite sunt förnuft och att våga skoja lite och bjuda på sig själv.
 • Att det ”seriösa, enformiga jobblivet” utan tid över skulle börja. Tvärtom, jag älskar rutinerna och att man har helger och (många) kvällar utan att behöva jobba, plugga, söka jobb, tänka på varför man inte pluggar fast man borde eller något annat som man ofta fördrev tiden med under studietiden. Nog för att jag jobbar mycket i perioder, men däremellan hinner jag göra massa saker som jag knappt gjort på flera år, som att läsa, fika på stan, åka på weekends etc.
 • Att alla nya kollegor på introduktionsveckan i Toledo skulle vara klädda i kostym på lektionerna. Som tur är hann några mer seniora kollegor berätta att så inte skulle vara fallet, så att jag slapp släpa med mig kavajen ner till Spanien.

Vad jag inte trodde men som hände

 • Fredagströttheten slog till även för en kvällspigg som jag, som numera ligger utslagen i soffan de flesta fredagar.
 • Relaterat till mitt kvällspigga jag ovan, så är mitt därtill morgontrötta jag oerhört överraskad över att jag varje tisdag går upp innan kl 06.00 för att hinna till EY:s träningspass på ett gym precis bredvid kontoret. Den energi det ger resten av dagen och alla kollegor man lär känna gör det helt klart värt mödan!
 • Efter x antal månader på västkusten har jag nu börjat få kommentarer om att jag slänger in lite göteborgska ibland (och en hel del ordvitsar, skämskudde på den).
 • Inte trodde jag att jag skulle stå på en scen inför alla kollegor, men i Göteborg är det tradition att alla nyanställda står för underhållningen på julfesten. Planeringsarbetet har hållit på sedan i somras och allt sker under största möjliga hemlighetsmakeri så jag kan tyvärr inte berätta för er i förväg om vad showen har att erbjuda. Om ett par veckor gäller det!
 • Jag tänkte nog förut att det jag hört om alla fördelar med att jobba på ett globalt företag var smått överdrivet, men efter min första tid på EY har jag insett att det verkligen speglas överallt. Bara en sådan sak som att alla utländska kollegor jag träffat på olika utbildningar använder samma termer, jobbar i samma system, med samma utrustning. Om jag behöver få tag på en person med en viss kompetens går jag bara in på intranätet och kan få kontakt med rätt person eller hitta material jag behöver. Många kollegor har provat på att jobba utomlands i en period och jag har redan fått frågan om jag har någon sådan önskan framöver. Dessutom får jag ständigt uppdateringar vad som händer på EY globalt när det gäller min avdelning, den sektor jag valt att inrikta mig mot och andra saker som kan vara bra att veta. Jag tycker det är väldigt fördelaktigt att jobba på ett globalt företag!

Lärdomar

 • Kan man något om ett ämne så räcker det ofta ganska långt. Har man något intresse, kanske en speciell bransch eller något man jobbat med tidigare, så ska man inte vara rädd för att framhäva det (med ödmjukhet såklart). Du behöver inte vara expert för att kunna sitta med på ett möte och faktiskt bidra redan från dag ett – Våga visa framfötterna.
 • Om man inte förstår något eller tycker att det verkar orimligt och ologiskt så är det oftast inte för att man själv är okunnig eller seg på att förstå, utan för att det är ologiskt och flera andra i rummet också undrar – Våga fråga.
 • Det finns ofta inte ett rätt svar. Om man varit en sådan person som alltid haft alla rätt på proven och letar efter det rätta svaret till allt (jag känner mig träffad själv) så kan det bli lite tufft till en början. Dina seniora kollegor kanske inte heller vet den perfekta lösningen direkt. 80/20-regeln gäller och det är bättre att få något gjort än att stå och stampa på stället. Varje projekt kan på ett sätt kännas som en tom canvas som man inte har en aning om hur man ska fylla, men på ett eller annat sätt löser det sig längs vägen. Det är bättre att göra något som andra sedan kan utgå ifrån och justera – Var inte rädd för att göra fel.
 • Sist men inte minst (även om det kan låta så) – Se till att snabbt få koll på tekniken. Du förväntas kunna boka in ett konferenssamtal, boka rum, fixa projektorn, få ljud i högtalarna och så vidare… Kontorslivet blir så mycket lättare om allt bara fungerar och du kan fokusera på det viktiga istället för att oroa dig för att ett möte inte kan bli av för att du måste gå till IT-supporten.

Det var allt för mig för den här gången, vi hörs igen runt jul!

Lisa


Kommentera