”Men vad gör egentligen TAS?” – sex nyanställda förklarar

”Men vad gör egentligen TAS?” Jag vet inte hur många gånger jag fått frågan, från kollegor, studenter, vänner och bekanta. TAS (Transaction Advisory Services) består av flera grupper, så kallade sub-service lines (SSLs), och jag ska inte ge mig på att beskriva alla. Som tur är har jag i och med introveckan och kick-offen fått en massa vänner över hela TAS. Varför inte ge nyanställda chansen att förklara sina jobb för er? Jag lämnar därför över scenen till Ulla, Theo, Lovisa, Viktor, Madde och Karl!

1.      Vad gör din sub-service line?
2.      Hur ser dina arbetsuppgifter ut som nyanställd?
3.      Hur kommer det sig att du valde denna sub-service line?
4.      Vad har varit största utmaningen hittills?
5.      Vad är det bästa med jobbet hittills?

Ulla Karasek, Valuation and Business Modelling (V&BM)
Bakgrund: BSc från Wirtschaftsuniversität Wien, MSc i Finans från Handelshögskolan i Stockholm

Ulla Karasek

1. Företagsvärdering och modellering i olika syften (förvärv, avyttring, modellgranskning). Våra projekt är ganska små jämfört med andra SSLs.
2. Först var det utbildningar med V&BM/TAS. I projekten börjar man ofta med värdering och när man samlat erfarenhet fortsätter man med modellering som är lite mer komplext.
3. Kurser på universitetet väckte mitt intresse. Jag vill även förbättra mina Excel-kunskaper och tror att det är bra att starta karriären med ett ganska tekniskt arbete.
4. Ett stort SSL-övergripande projekt är det mest utmanande och spännande projektet hittills. Det är roligt att få veta vad andra SSLs gör och lämna min V&BM-bubbla.
5. Att jag redan efter två månader fått ansvaret att representera EY och TAS genom att organisera ett rekryteringsevent tillsammans med en kollega. Det blir en kväll med minigolf och middag och det bifogade fotot visar mig när jag provspelade med vänner.

Theodor Groth, Lead Advisory (M&A)
Bakgrund: MSc in Business & Management från Handelshögskolan i Stockholm

Theodor Groth

1. Försäljning av företag, förvärv av företag och kapitalresning. Vi är projektledare som leder våra kunder genom hela processen. Ett projekt tar oftast cirka sex månader.
2. Nyanställda fasas successivt in i projekt och vägleds för att bygga en baskompetens. Man arbetar även med att få in nya projekt genom att göra marknadsföringsmaterial.
3. Det är ett otroligt stimulerande arbete med varierade arbetsuppgifter vilket gör att dagarna susar förbi samtidigt som man känner hur man utvecklas.
4. Jag har fått väldigt mycket ansvar i ett projekt som jag mer eller mindre projektleder – känslan av att vara strax utanför sin comfort zone är utmanande och givande.
5. Jobbet är utmanande och utvecklande, men man är aldrig ensam om man behöver hjälp. Vi har verkligen en hjälpande kultur där samarbete och teamwork uppmanas.

Lovisa Annerwall, Operational Transaction Services & Corporate Finance Strategy
Bakgrund: Civilingenjör i Industriell Ekonomi från Linköpings Universitet

Lovisa Annerwall

1. Transaktionsrelaterade strategiska och operationella frågor. Vi hjälper företag med t.ex. integrationer, carve-outs, kommersiell/operationell due diligence och synergiprojekt.
2. Man förväntas ta ansvar för delar av analyser. Jag har t.ex. tagit fram finansiella nyckeltal för jämförelse med konkurrenter, utvärderat operationella strategier och hjälpt till att ta fram en framtida organisationsstruktur för en kund som ska sälja en del av verksamheten.
3. Jag gjorde ett internship här våren 2016 och trivdes med arbetsuppgifter och kollegor. Kollegorna var en viktig del av mitt val!
4. Att hänga med i projektens snabba vändningar, det tar tid att lära sig vad tjänsterna vi erbjuder innebär och förstå alla begrepp. I början har jag rest mycket på utbildning, det har varit en balansgång mellan jobb och privatliv, speciellt som nyinflyttad i Stockholm!
5. De nyanställda som börjat samtidigt! Jag tycker verkligen om att alla försöker lära känna varandra, vi kommer jobba mycket ihop och det är viktigt för mig att ha roligt på vägen.

Viktor Fredlund, Restructuring
Bakgrund: MSc in Accounting, Auditing & Business Analysis från Stockholms Universitet

Viktor Fredlund

1. Vi hjälper bolag och investerare med omstrukturering i tider med svaga resultat, t.ex. genom utveckling av optimala skuld- och kapitalstrukturer, utvärdering av affärsplan och förhandling med intressenter. Vi arbetar även med rörelsekapital där vi t.ex. hjälper bolag att frigöra uppbundet kapital och erbjuda strategier för kredithantering. Vi har också en fastighetsgrupp som arbetar med rådgivning i fastighetstransaktioner.
2. I början är det mestadels analysarbete. Jag blev inslängd i ett projekt dag ett och befann mig efter 3 timmar på ett tåg på väg till en annan stad. Väldigt kul start!
3. Det är en oerhört spännande bransch som jag tror ligger helt rätt i tiden. Dessutom gav mitt team ett grymt intryck under rekryteringsprocessen.
4. Att från början lita på min förmåga och våga ta plats och växa i projekt. Man tilldelas mycket ansvar och det kan vara lite skrämmande i början, men känns väldigt bra nu.
5. Mitt team, en stimulerande miljö, en enorm utvecklingsmöjlighet och kompetensbredd.

Madeleine Lundman, Transaction Support
Bakgrund: MSc in Financial Economics från Stockholms Universitet

Madeleine Lundman

1. Vi utför finansiell due diligence av företag som ska säljas eller köpas.
2. Mina arbetsuppgifter är främst att strukturera och analysera finansiell data. För att kunna utföra korrekta analyser så innehåller mina dagar även många möten med kund så att vi bättre kan förstå företagets verksamhet.
3. Jag ville jobba kvantitativt och få större förståelse för hur olika branscher fungerar.
4. Att hinna med alla sociala aktiviteter på kontoret.
5. Att möta kunder, speciellt när man får se produktionen.

Karl Ingemarsson, Transaction Tax (TT)
Bakgrund: Juristprogrammet i Uppsala

Karl Ingemarsson

1. TT arbetar med alla skatteaspekter av en transaktion. Vi granskar bolag åt potentiella köpare för att se att skattehanteringen är korrekt och arbetar med skatteuppdrag där vi hjälper kunder vid omstruktureringar, incitamentsprogram och löpande skattefrågor.
2. Allt från att hålla koll på datarumsinformation till att koordinera med svenska och utländska team. Informationsgranskning och rapportskrivning är en stor del av den nyanställdes jobb.
3. Jag vill jobba med skattefrågor och trivs på en avdelning där man får vara en del av stora projekt som kan innefatta komplexa skattefrågor i många länder.
4. Att få koll på alla system och begrepp kombinerat med att lära sig transaktionsprocessen. Jag minns att jag kände mig förvirrad i början, men det ger sig med tiden.
5. Att granska bolags skattehantering, det är lite som ett detektivarbete att försöka hitta saker som sticker ut. Sen är det kul att varje dag ha kontakt med utländska kollegor i olika projekt.

Med detta tackar jag mina kära kollegor för insatsen och hoppas att vi har gjort det solklart för er vad vi gör om dagarna och att vi har väldigt kul på TAS. På återseende!

Lisa


Kommentera