Två insikter efter två månader som skattekonsult

Att lämna studentlivet för att ta steget ut i arbetslivet var för min del förknippat med en viss dos av vemod. Känslorna över att vara klar med juristutbildningen var naturligtvis glädje och en oerhörd lättnad. Det där steget ut i arbetslivet var efterlängtat och jag såg oerhört mycket fram emot att börja arbeta som skattekonsult på EY. Det vore dock en lögn att påstå något annat än att det kändes både i hjärtat och i magen den där dagen i juni när jag lämnade studentlivet bakom mig. Att överge den trygga värld som universitetet och Juridicum i Lund hade utgjort i mitt liv under de senaste åren för att ta steget ut i det där som kallas för verkligheten kändes naturligtvis bra och som ett steg i rätt riktning, men jag var både orolig och nervös inför det som väntade.

Efter två månader som skattekonsult på EY kan jag konstatera att både oron och nervositeten var helt obefogade. Två månader har gett mig två insikter som jag gärna vill dela med mig av till alla er som befinner er eller kommer att befinna er i samma situation som jag gjorde den där dagen i juni.

En vanlig dag på kontoret och mitt uppe i en utredning av en fråga om förmåner.

I mitt arbete som skattekonsult har jag under de här två månaderna ofta ställts inför skatterättsliga frågor som till en början har känts svåra och jag har många gånger undrat hur jag ska kunna komma fram till ett svar. Som nyutexaminerad jurist med inriktning mot skatterätt har jag givetvis med mig kunskaper inom det område som jag arbetar och således en bra grund att bygga vidare på. Den främsta behållningen från juristprogrammet är dock kunskap om och förmågan att kunna tillämpa den juridiska metoden. Ingen förväntas ha materiell expertiskunskap inom det område som man börjar arbeta inom. Min första insikt som jag vill dela med mig av är därför att man kommer långt med en bra grund och ett stort intresse för de frågor man arbetar med i kombination med förmågan att kunna ta sig an ett juridiskt problem. De tre verktygen har gjort det möjligt för mig att svara på skatterättsliga frågor som vid en första anblick har känts både svåra och obegripliga.

Det finns en tydlig skillnad mellan de frågor som en student ställs inför och de som jag i mitt arbete som skattekonsult ställs inför. Som student kunde jag sitta och fundera på en skatterättslig fråga länge och väl för att därefter skriva ett svar vari jag redogjorde för min rättsutredning och slutsats. Även om det inom juridiken nästan aldrig finns ett enkelt svar var de där frågorna konstruerade på ett sådant sätt att det var möjligt att komma fram till ett svar som ansågs vara rätt. Som student fick jag således nästan alltid reda på om det jag hade kommit fram till var rätt eller fel.

I mitt arbete som skattekonsult gör jag ofta samma sak som jag gjorde som student, det vill säga sitter och klurar på en fråga, gör en rättsutredning och skriver ett svar. Den stora skillnaden är dock att det inte finns några svar att kolla på för att säkerställa att det jag har kommit fram till är rätt. Min andra insikt är således att ute i arbetslivet finns det inget facit som berättar för mig om jag är på rätt spår eller inte. Det finns dock något som är mycket bättre, nämligen kunniga och erfarna kollegor att diskutera frågorna med och min erfarenhet är att de diskussionerna är bra mycket mer intressanta och lärorika än ett facit.

Till alla er som har det där steget från universitetets skyddade värld ut i verkligheten framför er – det löser sig. Det kommer vara nervöst och du kommer att ställas inför frågor som till en början känns svåra och som får dig att tvivla på dig själv. I de situationerna är det viktigt att komma ihåg att du kan mycket mer än du tror och att du är omgiven av kollegor som finns där för att hjälpa dig.


Kommentera