A day in the life of a Tax Consultant

En snabb groupie inför studenteventet

Sommaren flög förbi, nu är det höst (oktober redan?!) och plötsligt var det dags för mig att lämna mitt första bidrag till bloggen. Jag kan se att mina kollegor har fått en flygande start på bloggandet och jag vill givetvis inte vara sämre.

Förra måndagen hade jag en bra start på veckan då jag var med på ett kvällsevent med några juriststudenter på besök hos oss i Göteborg. Jag måste erkänna att det kändes riktigt nice att dela ut mina nytryckta visitkort med tanke på att jag själv, för bara några månader sedan, fick hälsa på EY som student. Då var jag på Stockholmskontoret för att delta i EY:s årliga skatterättscase-tävling Young Tax Professional of the Year (jag återkommer till detta i ett senare inlägg, jag lovar). Hursomhelst, en av frågorna som ställdes på kvällseventet var ”Hur har din arbetsdag sett ut idag?”. Eftersom det är en toppenfråga och eftersom mina kollegor redan har berättat om våra roliga utbildningar/kick-off/förkortningar m.m. så tänkte jag dela med mig av hur en vanlig arbetsdag kan se ut för en skattekonsult.

Med detta sagt, så här såg min arbetsdag ut onsdagen den 4 oktober 2017:

08:00 – Springer in till kontoret med regnkappa på och paraply i hand. Tur att det är torrt och skönt inne på Parkgatan 49. Jag kollar mejl, planerar dagen och läser några intressanta rättsfall om fast driftställe.

09:15 – Jag får en fråga om underprisöverlåtelser och sätter igång med en rättsutredning, d.v.s. läser lagtext och förarbeten samt letar efter relevanta rättsfall.

10:00 – Dags för Skype-utbildning om EY:s Knowledge-system. EY har en oerhört stor samling av både intern och extern kunskap, vilket i början kan kännas svårt att navigera sig genom. Tack vare denna utbildning vet jag mer om vad vi har för kunskapsmaterial, var jag ska leta, hur jag ska söka och andra nyttiga saker.

11:45 – Regnet ute känns inte så lockande så jag tar mig ner till restaurangen i samma hus (smidigt, eller hur?) som även råkar ha god mat från mitt hemland Korea.

Dubbeltumme upp när kanelbullens dag sammanfaller med en arbetsdag

13:00 – Gruppmöte med hela Tax i Göteborg. Inom denna grupp är vi också uppdelade i så kallade underavdelningar, sub-service lines. Jag tillhör en sådan som heter Business Tax Services. Som ni hör på namnet jobbar vi med diverse skattetjänster för företag, allt från deklarationer till skatterådgivning.

14:30 – Pratar med ett revisionsteam om planeringen inför kommande revisionssäsong. Tax och affärsområdet Assurance (m.a.o. revisorer) jobbar ihop när det är dags för kundernas årsredovisning där vi granskar skatten.

15:00 – Hurra för kanelbullens dag! Till eftermiddagsfika bjuds det på saftiga kanelbullar.

15:15 – Tillbaka till min rättsutredning om underprisöverlåtelser. Jag hinner leverera den till min kollega innan dagens slut.

16:30 – Skriver blogginlägg och avslutar en bra dag.

Vi hörs snart igen!


Kommentera