”En perfekt start på nya jobbet!”

Mitt team i Toledo med desperat pose-idé: härma statyn. I perfekt synk men ändå helt och hållet fel ute.
Mitt team i Toledo med desperat pose-idé: härma statyn. I perfekt synk men ändå helt och hållet fel ute.

Hej! Sebastian heter jag och jag har precis börjat arbeta som managementkonsult på EY i Stockholm. I det här inlägget tänkte jag berätta lite om min första tid på jobbet.

Det är måndag den 21 augusti. Första dagen på nya jobbet. När jag står utanför entrén på Jakobsbergsgatan är det samma smånervösa känsla som att gå in på en ny skola för första gången. Vi börjar klockan 10. Ett fint, mjukt sätt att börja nya jobbet tänker jag. Senare får jag reda på att vi börjar 10 för att nykomlingarna från Malmö- och Göteborgskontoren har flugits in med första möjliga plan. Well … det var en mjukstart för mig i alla fall.

Dagen fortsätter med att vi får en hel del information om EY och olika saker som kan vara bra att känna till när man jobbar här, typ hur man ska komma in på kontoret. Vi får även massa saker som kan vara bra att ha om man ska få något jobb gjort, typ en dator och mobil. Jag vet att jag inte äger sakerna men att bara få en mobil sådär fick det att kännas som julafton, jag bara rev upp plast och papper till höger och vänster för att se vad mer jag fått.

Okej, tänkte att det här inlägget skulle handla om mina första riktiga jobbdagar, så vi snabbspolar framåt med några nerslag längs med vägen: onsdag första veckan, planet till Toledo går 6.30. Med lite baklängesmatte (planet går då … måste checka in då … måste åka hemifrån då …) inser man snart att det inte blev mycket sömn den natten. Vilket även var rätt typiskt för resten av Toledoresan, men det var det värt! När vi kom tillbaka till Stockholm sen kändes det som att alla nyanställda var gamla pluggkompisar, vi hade haft riktigt roligt tillsammans!

Måndag den 4 september, på kontoret igen. I receptionen möter jag ett gäng nya och jag ställer mig med dem i en kö utan att riktigt veta vad vi köar till. Det visar sig dock snart. I receptionsdisken får jag mitt nya inpasseringskort, vilket såhär i efterhand känns som en ganska klockren grej att köa till, med tanke på att jag kommit ungefär två meter utan det. Jag blippar in mig och går direkt till kaffeautomaterna i Ljusgården. Låtsas vara en gammal räv, för alla vet ju att det bästa kaffet finns just där.

Snart skulle jag få mitt första kundprojekt och med pirr i magen redan på eftermiddagen sätta mig på en buss ut till kundens kontor. Där kom jag att möta upp min projektledare från EY, som tålmodigt förklarade vad projektet går ut på och vad min roll den närmaste tiden skulle komma att vara. Projektet går i princip ut på att, i nära samarbete med kunden, implementera ett it-system som först måste uppfinnas.

Min första tanke när jag hörde det var att de har fått fel person!  Mina tekniska kunskaper är omkring nivån att jag förmodligen skulle kunna sätta ihop ett rätt schysst Lego-Star-Wars-skepp, men det här?

Det fanns dock inget skäl för oro.

EY:s roll är att projektleda den här implementeringen, d v s börja med ett blankt papper och en idé, och när vi är klara ska systemet finnas på plats och vara en naturlig del av kundens verksamhet. Inte sitta och skriva kod. Min roll under de senaste veckorna har varit att stötta projektledaren. Jag har jobbat med ekonomifrågor och gett förslag på hur kostnader ska fördelas mellan olika användare av systemet, gjort ett gäng presentationer och förberett demonstrationer av systemet. Det har varit ett grymt projekt, med snabba puckar och lagom svåra utmaningar. En perfekt start på nya jobbet!

/Sebastian


Kommentera