På jobb i Ryssland och Kina

Saint Basil's Cathedral, en av Moskvas mest kända vyer.
Saint Basil’s Cathedral, en av Moskvas mest kända vyer.

Som nämnt i tidigare blogginlägg så är mitt namn Jakob Fredriksson och jag jobbar hos EY som managementkonsult. Jag är på ett projekt som tar mig runt i världen och har precis kommit hem från min senaste resa, till Shanghai.

Det är intensiva dagar när man är iväg på projekt utomlands. Dagarna är fyllda med intryck, både från jobbet och från omgivningen man befinner sig i. Varje projekt innebär oftast ett främmande språk, en ny företagskultur och helt nya människor vilka man i ett par veckors tid kommer bekanta sig med. Även om främmande språk är spännande och intressant så kan det medföra en hel del extraarbete i och med att många av de dokument man efterfrågar i jobbet är på det lokala språket. Dessutom kan det medföra vissa svårigheter i kommunikationen (inget som ej går att lösa dock), men jag skulle även vilja säga att det är detta som gör jobbet så spännande.

På kvällar och helger har man tid att turista och upptäckta staden vilket är en av de stora fördelarna med att ha projekt utomlands. I Ryssland passade jag på att besöka bland annat Röda torget, Kreml och flertalet muséer. Moskva erbjuder många bra restauranger som serverar till rimligt pris där jag passade på att äta både kaviar och borscht (traditionell rödbetssoppa). På bilden är jag vid S:t Basil’s Cathedral som är en väldigt känd sevärdhet i Moskva. Ryssland bjöd på låga temperaturer, regn och snö trots att det var maj.

Vy från "The Bund" i Shanghai.
Vy från ”The Bund” i Shanghai.

Shanghai är en enorm stad med mer än 24 miljoner invånare. I Shanghai passade jag på att gå längs ”The Bund” som är en känd promenadgata längs Haungpufloden med otrolig vy över Shanghais skyskrapor. Det var första gången jag besökte Kina, så allt var väldigt spännande och nytt. Jag var väldigt ovan att äta med pinnar men hade mer eller mindre inget val så det var bara att lära sig. Jag gillade maten men ibland var det lite väl speciella rätter som erbjöds för min smak. Vi passade också på att besöka fina tempel, gamla trädgårdar och att shoppa lite.

Nedan ser ni en bild från ”The Bund”. Vill ni veta mer om vad jag gör på mina projekt kan ni läsa om det i mitt tidigare inlägg.

Hoppas att du får en trevlig sommar! Har du några frågor så tveka inte att höra av dig till mig.
/Jakob


Kommentera