”Tacksam och stolt att få göra en volontärinsats på jobbet”

Volontärerna Åsa Stareborn, jag och Diana Vasiliou under en pärldag.
Volontärerna Åsa Stareborn, jag och Diana Vasiliou under en pärldag.

I maj 2013 diagnostiserades jag med en ovanlig och aggressiv cancerform som heter Hodgekins Lymfom efter att ha varit svårt sjuk i fem månader. Sex månader av tuffa cellgifter väntade och jag klarade dem med bravur, trots att det var en kamp för livet. Efter min behandlingsperiod kom jag i kontakt med Ung Cancer, en ideell organisation som arbetar för att förbättra cancerberörda unga vuxnas levnadsvillkor. Ung Cancer verkar för att ge psykosocialt stöd och fylla det gap som ofta uppstår mellan livet på sjukhuset och livet utanför. De skapar mötesplatser och möjligheter till gemenskap i en tid då det är lätt att känna sig ensammast i världen, och ger ekonomiskt stöd till dem som på grund av cancern har svårt att få ekonomin att gå ihop.

Ju mer jag lärde känna Ung Cancer, desto mer kände jag att jag ville engagera mig i deras viktiga arbete. Så, i augusti 2014, när jag började komma på benen igen och kände att jag kunde ta mig an något mer utöver universitetsstudier och deltidsjobb blev jag volontär på Ung Cancers pärldagar i Stockholm. Sex månader senare blev jag även ansvarig för pärldagarna i Stockholm. På dessa evenemang pärlas de färgglada ”Fuck cancer”-armband som många idag bär runt sina handleder, som ger intäkter till organisationen och gör att de kan fortsätta sin verksamhet att verka för unga vuxna cancerdrabbade.

Fuck cancer!
Fuck cancer!

Varför berättar jag allt detta? Vad har det att göra med EY och mitt jobb som managementkonsult? Jo, EY har nämligen ett initiativ som heter Volunteering at work, där du som EY-medarbetare har möjlighet att använda 16 timmar av din arbetstid under ett år för en valfri volontärinsats inom en ideell organisation. När jag började på EY var jag orolig att jag inte skulle ha tid för mitt volontärarbete, men dessa 16 timmar har möjliggjort att jag kunnat kombinera jobbet med volontärarbetet.

Att arbeta med Ung Cancers pärldagar har givit mig otroligt mycket och jag är tacksam och stolt över att arbeta på EY som låter mig lägga några timmar om året på min volontärinsats. Många andra möjligheter finns förstås inom Volunteering at work och den som inte vill utforma ett eget volontärprojekt (så som jag gjort) kan hoppa på färdiga aktivitetspaket. EY:s medarbetare deltar exempelvis i läxläsningsprojekt, agerar mentorer för unga människor, samlar in kläder till behövande och gör insatser för miljön. Allt görs genom ideella organisationer och syftet är att bidra till en positiv samhällsutveckling.

Läs gärna mer om Volunteering at work och de möjligheter som finns i Hannes tidigare inlägg.

Har du frågor är du varmt välkommen att kontakta mig i kommentarsfältet nedan!

Ha nu en fortsatt fantastisk dag och så hoppas jag att vi ses på en pärldag framöver!


Kommentera