Fyra tips till dig som ska börja på EY

Vår praktikant Alex, jag och min kollega Rebecka på SPIRA-mässan.
Vår praktikant Alex, jag och min kollega Rebecka på SPIRA-mässan.

Du har knappast missat att vi revisorer nu är i slutet av vår högsäsong, d v s. den absoluta peaken på året för oss. Det har varit hektiska dagar, kvällar och nätter för många och nu börjar det äntligen blåsa över. Fram med träningskläder, matlådor, solglasögon och se fram emot våren!

Även om jag började på EY i slutet på augusti, dvs. bara för cirka åtta månader sen, känns det som att jag hunnit jobba mycket längre. Högsäsongen har verkligen gjort att jag har kommit in i arbetet, blivit mer självsäker ute hos kund, fått en bättre översikt över granskningsprocessen och tagit mer och mer ansvar allt eftersom veckorna har rullat på. Nu kan jag äntligen stanna upp och faktiskt fundera på hur mycket jag har lärt mig de senaste månaderna. Med min ”nyfunna vishet” vill jag gärna dela med mig av några tips till er som snart ska examineras och söka er till EY. Kanske några av er redan har fått anställning och undrar vad som väntar er till hösten? Vad som kan vara viktigt att tänka på, förbereda och även vad man kan förvänta sig under sitt första år.

  • Var inte rädd för att ta eget ansvar och gå utanför din ”comfort zone”! Du kommer själv att märka hur mycket du lär dig av detta samt hur mycket du redan förstår och kan. På EY får du ta ansvar från dag ett men samtidigt har du alltid hjälp av dina kollegor.
  • Våga fråga om det är något som du inte förstår. Det kan vara så att du saknar material eller att det är något som inte stämmer och behöver kompletteras eller förklaras. Fördelen med att alltid ingå i ett team är att du också alltid har någon att fråga när du är osäker. Din fadder och counselor finns också alltid där för dig, oavsett vilka frågor du har.
  • Försök att skaffa dig så goda Excel-kunskaper som möjligt innan du börjar, genom skolan eller på egen hand. Även om EY ordnar kursen för olika arbetsprogram, önskar jag själv att jag hade suttit lite mer med de olika funktionerna innan jag började. Ett makro eller kortkommando kommer man långt med!
  • Ta del av de aktiviteter som kontoret anordnar i form av gruppresor, AWs, gruppmiddagar, löparkvällar osv. Det en jättebra chans att lära känna alla trevliga kollegor och prata om saker utanför jobbet!

Kommentera