Från plugget till EY: första intrycken från en nybakad skattejurist

Jag och min buddy Joakim. Räddaren i nöden!
Jag och min buddy Joakim. Räddaren i nöden!

Som nyutexaminerad jurist kastades jag direkt från universitetsstudierna in i högsäsongen på EY. Här är mina första intryck.

Resan startade den 6 februari då jag klev på tåget från Uppsala för att ta mig till Jakobsbergsgatan i Stockholm. Första dagen på jobbet och förväntansfull. Du som följer vårt instagramkonto @eysecareers vet hur min första dag började – spruckna kostymbyxor och en något panikslagen student som funderar över hur han ska rädda sitt första intryck bland sina nya arbetskollegor …

Så kom jag i kontakt med den första funktionen som man som nyanställd har på EY – en buddy. Alla nyanställda tilldelas en buddy som ska fungera som ett stöd i alla typer av frågor. Mitt första stöd från min buddy, Joakim, blev att han fick låna ut en kostym till mig. En riktigt härlig ice-breaker kan man kalla det. Buddyn hjälper alltså till med allt ifrån att få liv i datorn och lära dig att hitta på kontoret till att, ja, helt enkelt låna ut en kostym till dig.

Under samma dag kom jag också i kontakt med en annan viktig funktion på EY, min ”counselor”. Alla medarbetare, oavsett om de kommer direkt från universitet eller från arbetslivet, tilldelas en counselor. Counselorns uppgift är att vara din handledare och vägvisare i karriären på EY och personen hjälper dig bl a med att ställa upp rimliga mål och hjälper dig sedan också att nå dem.

Så nu sitter jag här, två månader senare. Vad har hänt efter denna händelserika första dag? Hur kan jag sammanfatta mina första två månader som skattejurist på EY? Jo, med tre ord: intensivt, lärorikt och roligt.

Att komma in strax efter årsskiftet innebär att komma in i en intensiv högsäsong. Revisionssäsongen är i full rulle och deklarationssäsongen stundar runt hörnet. Detta innebar en stor möjlighet för mig att komma igång med arbetet direkt och jag var hungrig på det. Rätt vad det var så landade mina första uppdrag på mitt bord och jag funderade – var början jag?

Att arbeta praktiskt innebär stora förändringar för en student. Var hittar jag den information jag behöver för just detta uppdrag? Hur börjar jag ett uppdrag? Hur brukar en PM skrivas? Listan med frågor man har när man är ny kan göras lång. Men för varje fråga finns det alltid någon som kan hjälpa dig, bara du frågar. Och jag har frågat – och jag har därför också lärt mig. Jag har lärt mig otroligt mycket på dessa två månader. Det är inte bara materiella lärdomar, utan det är (framförallt) hur du arbetar som skattekonsult. Att byta ut den akademiska studenthatten mot den praktiska konsulthatten har nog varit den största lärdomen.

Att lära sig har också varit fantastiskt roligt. Men det är inte bara arbetet som sådant som är roligt, utan det är till stor del min arbetsplats – mina arbetskollegor, de människor jag arbetar med dagligen – som har bidragit till mina härliga upplevleser under mina första två månader. Jag arbetar i gruppen BTS, en förkortning för Business Tax Services. Vi är nämare 50 anställda på avdelningen och här arbetar folk i alla åldrar, från olika delar av Sverige och med olika erfarenheter. Vissa kommer direkt från universitet, medan andra kommer från andra arbetsplatser. Med öppna armar och generositet har jag tagits om hand av mina nya kollegor och jag har snabbt blivit en del av ett härligt BTS-gäng. Här trivs jag bra kan jag lova.

I kommande blogginlägg är min tanke att ge dig en närmare inblick i en dag som skattejurist. Vad jobbar man med? Hur jobbar man? Hur ser tidsramarna ut? Ja alla tänkbara frågor ska besvaras. Känn dig fri att ställa dina frågor i kommentarsfältet så ska jag försöka besvara dem i det kommande blogginlägget.

Vi hörs!
/Olle


Kommentera