Uppsatspraktik ledde till jobb på EY

Elinor Walla Enander, jag och Joanna Kulawik.
Elinor Walla Enander, jag och Joanna Kulawik.
Elinor jobbar i mitt nya team Indirect Tax och Joanna jobbar i den grupp där jag hade min praktik, Global Immigration.

Jag heter Klara och jag gjorde uppsatspraktik på EY, något som jag är väldigt glad för. Det öppnade mina ögon för EY och de olika grupper som finns inom företaget. Alla är verkligen experter inom sina områden och det är väldigt lärorikt att jobba med dem varje dag.

Uppsatspraktiken ledde till en anställning för mig. Idag arbetar jag inom vårt Customs and Global Trade team som ingår i Indirect Tax här på EY. Vi erbjuder bland annat tjänster inom moms, punktskatter och det jag jobbar med – tull och handelsfrågor. Innan jag började arbeta på EY studerade jag juridik och det var under slutskedet av mina studier som jag kom i kontakt med EY för första gången genom en praktik hos Global Immigration-teamet.

Global Immigration ingår också i Tax och de hjälper sina kunder när de ska skicka medarbetare till ett annat land för att arbeta. De ger bl.a. råd om immigrationslagar och andra regler och assisterar kunderna när de ska ansöka om arbetstillstånd för sina medarbetare.

Jag upptäckte praktikplatsen genom en annons på Facebook och blev riktigt överraskad då jag inte hade en aning om att det fanns en sådan grupp på EY! Trots att jag inte skrev min examensuppsats den efterföljande terminen skickade jag in en ansökan till uppsatspraktik ändå och valde att kombinera uppsatspraktiken med en av mina fördjupningskurser. Det var ganska hektiskt och jag tillbringade mycket tid på tåget fram och tillbaka till Uppsala med att göra klart mina seminarier till kursen men det var helt klart värt det!

Redan under mina första praktikveckor på EY fick jag ta mycket ansvar. Jag arbetade löpande med olika ärenden, samtidigt som jag fick i uppgift att hitta och sammanställa sammanfattningar, artiklar, rapporter och kontakta myndigheter med alla möjliga sorters frågor. I kort: Jag fick arbeta med allt.

Det som imponerade på mig mest under min första tid som praktikant var den välkomnande stämningen på EY. Min första dag fick jag en dator, en mobil, vi gick på en teamlunch och jag fick hälsa på alla på vår våning. Första dagen är alltid skrämmande men det märktes att alla var vana med praktikanter och nyanställda och jag lärde snabbt känna de i mitt team och kollegor inom andra grupper på Tax. Det dröjde inte länge innan jag kände mig som en del av teamet, även om jag bara skulle vara där i 10 veckor.

Det som lockade mig till att söka praktiken var möjligheten att få arbeta på ett stort internationellt företag. Jag blev verkligen inte besviken! Jag kom dagligen i kontakt med kollegor från hela världen. Det var såklart spännande att arbeta sida vid sida med vårt team i Indien samtidigt som jag kontaktades med frågor från EY i Kanada samma dag som jag bett EY i Kina om hjälp.

Jag kände ganska tidigt under min praktik att jag ville komma tillbaka till EY. Jag trivdes så bra med arbetsplatsen, kollegorna och jobbet. Lyckligtvis blev jag erbjuden möjligheten att fortsätta jobba extra på EY under slutet av min utbildning och när jag skrev min examensuppsats. Det var också i detta skede som jag kom i kontakt med de i teamet jag jobbar nu.

Customs and Global Trade var ett annat team som jag inte visste om innan min praktik på EY. Som tur var fick jag chansen att börja arbeta med dem och komma i kontakt med tull och handelsrelaterade frågor. Jag är väldigt glad att jag har fått denna möjlighet och jag trivs så bra med det jag jobbar med idag.

Nu finns möjlighet att söka uppsatspraktik inför hösten. Jag hoppas verkligen du tar chansen och att vi ses i höst. Du kommer inte ångra dig!


Kommentera