Ett spännande möte med unga företagare

Flera intressanta affärsidéer presenterades.
Flera intressanta affärsidéer presenterades.

Mitt under pågående högsäsong vill jag passa på att berätta om ett fantastiskt initiativ som vår skatteavdelning drog igång under hösten och som jag fick möjlighet att delta i. Syftet med projektet är att på sikt bidra till en ökad mångfald och ett intresse för EY hos gymnasieelever i Göteborg. Projektet fokuserar på elever som går andra året på Angeredsgymnasiet med inriktning mot samhälle och ekonomi. Dessa elever är just nu i full gång med att utveckla UF-företag (Ung Företagsamhet), vilket innebär att man under året startar och driver ett företag. Eleverna ska komma på en affärsidé, formulera en affärsplan, fördela ansvaret i projektgruppen, finna sponsorer och allt annat därtill. Målet med arbetet är att grupperna sedan presenterar sitt företag på UF-mässan i Göteborg och bedöms utifrån hur kriterierna har blivit uppfyllda. Mässan äger rum den 15 mars.

EY:s roll i det hela var att en panel från våra affärsområden fick lyssna på varje grupps företagspresentation och ge konstruktiv kritik och feedback inför presentationen på UF-mässan. Jag var själv med och lyssnade på några av de spännande UF-företagen som presenterades och jag blev mer än imponerad! De hade bra koll på vad de ville göra, vilken målgruppen var och vad som var kvar att göra.

Eleverna fick dessutom höra mer om vad EY gör, mängden av möjligheter som företaget erbjuder samt se våra nya lokaler på Park 49 i Göteborg. I mitt senaste blogginlägg berättade jag om hur jag själv fick upp ögonen för EY genom EY:s idoga arbete med att tidigt nå ut till studenter och visa bredden inom företaget. Jag tycker därför att detta projekt är ytterligare ett bra del i detta!

Nedan beskriver en av de ansvariga, Anna Lindström på vår skatteavdelning, mer om projektet och varför det är så viktigt.

”Idén med att starta ett projekt för att öka mångfalden på skatt i Göteborg väcktes under ett gruppmöte i höstas. Vår skattegrupp är relativt homogen och de flesta av oss kommer från liknande förhållanden och har därmed också väldigt lika erfarenheter. Gruppen bestämde därför att det hade varit bra med en större mångfald för att få in andra perspektiv och erfarenheter och jag tillsammans med Linnéa Ekblad och Markus Thaler fick ansvar för att driva projektet.

Tidigt i projektet kom vi i kontakt med Torbjörn Stenson på Angeredsgymnasiet som driver flera andra samarbetsprojekt med andra bolag i näringslivet i Göteborg. Vi har med hans hjälp fått möjligheten att utforma projektet på ett sätt som vi tror ger mervärde både för eleverna och för EY. Från vårt perspektiv är det viktigt att nå ut till ungdomarna redan på gymnasienivå för att väcka ett intresse hos personer som annars kanske inte sökt sig till juridik och ekonomi. Det är även otroligt inspirerande att få höra hur deras bakgrund och erfarenheter väckt idéer som de brinner för och med glädje driver i sina UF-företag.

Hittills har projektet enbart resulterat i positiv feedback och besöket hos oss var mycket uppskattat både av eleverna och av våra kollegor som deltog. Vi hoppas och tror att vi kommer kunna utveckla projektet till ett långvarigt samarbete som på sikt kommer öka mångfalden hos oss och att det också kan ge ett ökat intresse för de utbildningar vi efterfrågar och verksamheten vi bedriver. Som nästa steg i projektet ser vi fram emot att besöka eleverna på UF-mässan på Svenska Mässan i mars för att se deras slutliga framställning och diskutera deras nyfunna intresse för företagande!”

Läs också gärna vad Göteborg direkt skrev om Ung företagsamhet.


Kommentera