”Jag har lärt mig mer än jag nånsin kunnat ana!”

Kollegan och bloggskribenten Stephanie och jag i EY:s kafé The Beam.
Kollegan och bloggskribenten Stephanie och jag tar en paus i EY:s kafé The Beam.

Diana Vasiliou heter jag och jag läser masterprogrammet i statsvetenskap på Stockholms universitet. Genom att göra terminspraktik fick jag möjlighet att spendera min sista termin här på EY, på avdelningen för offentlig verksamhet, som hör till Assurance.

Vad är det då? undrar ni säkert. Och hur kommer det sig att en statsvetare sysslar med revision?

Helt ärligt hade jag heller inte så bra koll på verksamhetsrevision innan jag började här. Idag, efter ca en månads praktik, är läget annorlunda. Nu har jag lärt mig att verksamhetsrevisorer arbetar med granskningar av offentlig verksamhet, främst kommuner och landsting. Den kommunala revisionen är i sig ett lokalt demokratiskt instrument som är till för att skapa legitimitet och förtroende inom den kommunala sektorn.

Det som en verksamhetsrevisor gör till skillnad från en räkenskapsrevisor är fördjupade granskningar inom olika verksamheter. Till exempelvis kan vi granska försörjningsstödet i en kommun för att få svar på diverse revisionsfrågor och ge underlag till de förtroendevalda revisorerna i den kommunen. Deras uppdrag är att bedöma om verksamheten styrs på ett sätt som gör att de politiska målen uppfylls. Det är här en statsvetenskaplig bakgrund kommer in i bilden. Eftersom jag läst statsvetenskap i snart fem år (herregud!) så är min kunskap och kompetens inom områden som rör samhället i stort av vikt. Samtidigt är självklart annan utbildning, som exempelvis ekonomi eller juridik, också bra att ha som grund. Sen är det ju som allt annat – en lär sig genom att göra.

Vad har jag fått göra hittills på min praktik då? Den frågan är rätt svår att sammanfatta. Jag har letat underlag från olika styrelser och nämnder, deltagit på möten i kommuner och tagit fram faktiska kostnader inför en stor offert där EY ville vinna ett anbud. Det sistnämnda var rätt speciellt. Då fick jag exempelvis i uppgift att ordna en underskrift på ett papper från en person som för närvarande var hemma då hon precis fött barn. Den dagen slutade med att jag fick sitta i en lägenhet i Hallonbergen, träffa en nyfödd bebis och äta choklad samtidigt som mamman i fråga skrev under några dokument som vi behövde få in till den offerten. Det hade jag aldrig kunnat ana när jag vaknade på morgonen och promenerade till kontoret vill jag lova. Det här jobbet slutar helt enkelt aldrig att förvåna!

Under månaden på EY har jag lärt mig mer än jag någonsin kunnat ana. Jag utmanas dagligen och det främst med anledning av att mina kollegor inte ser mig som en ”praktikant”, utan snarare som en nyanställd kollega. Det är väldigt stort och givande för mig och jag värderar det väldigt högt. Inom kort kommer jag exempelvis att ta mig an ett helt nytt projekt där jag är med i alla delar: intervjubokning, intervjuer, analys, rapportskrivande och rapportering. Det ser jag mycket fram emot.

Så, om du som läser detta funderar på att söka dig hit inför nästa termin, tveka inte att höra av dig till mig så lovar jag att svara på dina frågor! Inga frågor är dumma frågor. Just nu ligger ansökan ute för denna praktikplats till hösten 2017, läs mer om tjänsten och ansök här!


Kommentera