Jag får se världen med EY!

anja_baseboll
På mitt livs första baseballmatch!

Att jobba i ett multinationellt företag som EY med flertalet affärsområden erbjuder storslagna möjligheter. Jag sökte mig till EY för att jag ville lära mig om företag och risk, så att jag i framtiden kan jobba med min dröm att knyta samman Sverige och utvecklingsländer genom handel. Min dröm är redan i full rullning.

Jag som skriver heter Anja Vanhatalo och är kollega till Stephanie som vanligen bloggar här. Kort om mig – jag är utbildad nationalekonom fokuserad mot handel och global utveckling med stort intresse för geopolitik. Jag jobbar inom EY Advisory Risk för att jag ville lära mig förstå för hur företag fungerar samtidigt som jag vill få chansen att jobba globalt. Att börja jobba som managementkonsult inom risk är kanske inte det mest självklara valet för en nationalekonom som vill jobba med utvecklingspolitik, men min karriär hade inte kunnat få en bättre start.

En elefant på safarin i Sydafrika.
I Sydafrika träffade jag en elefant. Mäktigt!

Under mina första 18 månader tillsammans med EY har jag redan vart på projekt i Tanzania, Sydafrika och USA och jag ska under våren resa till bland annat Zambia och Kina. Jag har arbetat i team med medlemmar från alla kontinenter. Exempelvis reste jag till Sydafrika med kollegor från Storbritannien och Zimbabwe, till USA med kollegor från Norge och Indonesien och nu ska jag resa till Zambia med kollegor från Nederländerna och USA. Samtidigt som jag får jobba i multikulturella team i främmande länder, får jag också den djupa och breda insikt i företag som jag så gärna vill ha.

I mitt arbete får jag träffa avdelningschefer för processer så skilda som exempelvis inköp, lager och personal. Genom intervjuer, dataanalys och testning bildar jag och mitt team en förståelse för hur företaget funkar. Vi arbetar hårt för att identifiera rotorsaker för de risker vi upptäcker, för att sedan, i tätt samarbete med processägarna, utveckla rekommendationer om hur företaget kan förbättra sin verksamhet. I slutet av varje projekt skriver vi sedan en rapport som presenteras för företagets ledning på högsta nivå.

Tillsammans med Stanford Selebalo, logistikchef hos en av våra kunder i Zambia.
Tillsammans med Stanford Selebalo, logistikchef hos en av våra kunder i Zambia.

En ytterligare bonus är att vi, vid sidan om jobbet, även får chans att uppleva länderna vi besöker. Under mina resor har jag bland annat fått chansen att åka ned i en aktiv guldgruva – 3 000 m under jord, varit tre meter från en jagande gepard och gått på min livs första baseballmatch. Inför mitt nästa projekt hoppas jag på att få besöka ett schimpans-reservat.

Att jobba på EY är utvecklande både karriärmässigt och på ett personligt plan och något jag varmt kan rekommendera!


Kommentera