Rapport från finalen i Young Tax Professional of the Year

Tävlingsdeltagare från 28 länder var med i finalen. Ett riktigt härligt gäng!
Tävlingsdeltagare från 28 länder var med i finalen. Ett riktigt härligt gäng!

Hej där! Olle Waller heter jag. I april i år deltog jag i EY:s tävling för studenter som pluggar skatterätt, Young Tax Professional of the Year. Efter en intensiv dag korades jag som vinnare, och förutom prispengar och en anställning på EY har jag nu fått delta i den internationella finalen, som gick av stapeln i Amsterdam. Vilka härliga dagar det var!

Första dagen kom jag fram till hotellet vid 21-tiden, och fick då träffa alla deltagare. Vi är totalt 28 länder som deltar och det är en härlig mix av kulturer, språk och allt vad det innebär att träffa människor från länder över hela världen. Hotellet är generöst med utmärkt service, god mat och strålande konferenslokaler! Strax efter att jag anlänt gav vi oss iväg på en kort sightseeing i Amsterdam. En liten men väldigt mysig stad som har mycket att erbjuda. Kvällen blev sedan relativt tidig med ett återtåg mot hotellet vid 22.30.

Dag 2:

En del hurtiga människor (tror de var sex stycken) gav sig iväg på en frivillig löprunda vid 6.45-snåret på måndagsmorgonen. Jag är ingen morgonmänniska och var därmed inte en av de hurtiga deltagarna. 🙂

Dagen drog igång klockan nio med diskussioner och debatt om årets tema för varje deltagare, s.k. “Personal statement”, nämligen “Making Tax Digital: How the digital revolution will affect the tax environment and the tax profession.” Det är ett riktigt härligt engagemang från samtliga deltagare vilket bidrog till såväl goda diskussioner om hur digitaliseringen kan påverka skatteyrket, skattebetalare, skattemyndigheter och den akademiska delen av skatt (utbildning m.m.). Ämnet känns högst relevant med tanke på dagens teknologiska framfart  och jag hoppas därför att kunna sammanfatta några av de intressanta tankar som har framkommit under diskussionerna i ett framtida blogginlägg här.

Debatt om skattefrågor.
Debatt om skattefrågor.

I övrigt är det en riktig härlig stämning mellan deltagarna. Team-building och “get-to-know-each-other-lekar” har bidragit till en öppen och social miljö bland samtliga.

Tävlingens inledande dag var således varit riktigt härliga och lärorika. Kvällen bestod av en riktigt härlig trerättersmiddag på en mysig restaurang i centrala Amsterdam.

Dag 3:

Tidig morgon. Klockan åtta började dagen med interaktiva föreläsningar inom presentationsteknik. Vi utbildades om i princip allt som har att göra med hur du genomför en bra presentation – en förmåga som ofta glöms bort inom de svenska utbildningarna och som jag därför fann otroligt givande. De tekniker vi lärde oss syftade till att visa att man ”äger scenen”, att skapa ett intryck hos vår publik och att kunna leverera ett budskap. Här handlar det om hur du står, hur du söker ögonkontakt med din publik, vilka gester du använder dig av, vilka hjälpmedel du använder dig av och hur du använder dessa.

Middag på en av Amsterdams mysiga restauranger.
Middag på en av Amsterdams mysiga restauranger.

Dagen handlade dock inte enbart om hur du presenterar rent fysiskt, utan också om hur du lägger fram din presentation.  ”Har ni någonsin sett en James Bond-film?” frågade föreläsaren oss. Alla nickade. ”Vad är det första som alltid händer i en sådan film?” fortsatte föreläsaren. ”En riktigt galen actionscen!” ropade någon ut. ”Korrekt!” svarade föreläsaren. Det är så du ska börja din presentation – BOOM! Så skapar du ett första intryck – HÄR ÄR JAG! Vad som sedan händer i filmen är ofta att 007 kastas mellan uppdrag i olika städer, men dessa scener är sällan lika actionfyllda som den första. Här har du dina ”crash, crash, crash-moments”. Det handlar om att fortsätta hålla din publik intresserad av vad de ser och hör. Så vad händer då i slutet? Slutscenen är alltid att det händer något oväntat, en sista BOOM! På så sätt har du också lämnat din publik med ett sista härligt avtryck. Alltså, din presentation ska vara BOOM-crash-crash-crash-BOOM!

Som ni förstår har utbildningarna inte bara varit givande, utan också fantastiskt roliga, pedagogiska och intressanta. Att genomföra en presentation är nervöst för många, så att lära sig presentationsteknik är en stor fördel inför framtiden. Vi lärde oss också andra sätt att lätta på nervositeten, nämligen genom övningar inom andningsteknik och muskelavslappning. Jag har tidigare läst om dessa typer av övningar, men aldrig prövat själv. Så, funkade det? Oh ja! Anspänningar släppte och lugnet fann sig inombords. Jag antar att detta är vad det innebär att gå på ett yogapass.

Dagen led sedan mot sitt slut. Ett tvåtimmarspass var avsatt tillsammans med våra internationella coacher. Under detta pass delades vi upp i grupper om sex personer där alla skulle genomföra en presentation på fem minuter om valfritt ämne. Här skulle vi försöka visa på de tekniker vi tagit del av under dagen, men också öva på hur man bygger upp en presentation. Din inledning. Är den intresseväckande? Ditt kroppsspråk. Utstrålar du självsäkerhet? Din avslutning – finns det ett riktigt BOOM-moment?

Trevliga tävlingskompisar på kanalbåten där vi åt middag.
Trevliga tävlingskompisar på kanalbåten där vi åt middag den tredje dagen.

Kvällen infann sig så småningom. Här avnjöt vi en härlig middag på en båt som tog oss igenom Amsterdams vackra kanaler. En härlig kapten och gott sällskap gjorde att hela dagen avslutades på topp. Eftersom morgondagen var tävlingsdagen blev det inte en sen kväll för någon av oss.

Dag 4:

Tävlingsdagen var här. Skjortan struken, slipsen upphängd och pressveck på kostymbyxorna. Nu var det dags för mig att göra ett intryck. Med gårdagens presentationsteknik i bagaget tog jag mig ner till lokalerna där tävlingen skulle genomföras. Det kunde kännas i luften att dagen var lite annorlunda från de andra dagarna. Lite mer spänning, men ändå avslappnat. Klockan 8.10 delade de internationella coacherna ut caset. Vi hade under gårdagen fått reda på att det skulle handla om ett företag inom modebranschen. Nytt för i år var att vi skulle sätta oss in i vad som karakteriserar modebranschen. Vilka utmaningar och möjligheter finns inom branschen idag?

Vi hade 20 minuter på oss att individuellt läsa igenom caset. Jag öppnade caset och det handlade om ett bolag i modebranschen som hade såväl affärsmässiga som skattemässiga frågor till mig. Jag kände mig bekväm med de skattefrågor som förekom i caset, och gjorde några anteckningar om hur jag kunde relatera dessa till den specifika branschen – modebranschen.

Klockan slog sedan halv tio och det var dags för gruppdiskussion i 45 minuter. Här ventilerades allt ifrån vilka frågor som var oklara, vilka affärsmässiga risker som kunde uppstå och, självklart, de skattemässiga riskerna. Det var en mycket givande diskussion och man förstod varför de människor man satt tillsammans med hade tagit sig till denna final. Det var en tuff konkurrens, men inget som återspeglade sig i attityden gentemot varandra. Alla lät alla få komma till tals och bjöd in varandra till diskussion och kommentarer kring de frågor som uppkommit.

Efter 45 minuter var det dags att förbereda diskussionen. Jag tog mitt pick-pack och begav mig mot hotellrummet. Förberedelsetiden var relativt kort så det handlade om att utnyttja den effektivt. Jag strukturerade snabbt upp min presentation och övade in min första BOOM. Jag körde igenom presentationen några gånger och kände att jag hade hittat ett bra sätt att få fram mitt budskap.

Cirka 40 minuter innan presentationen fick vi två nya omständigheter till caset som vi skulle lösa individuellt. Vi fick även möjlighet att förbereda med de hjälpmedel som vi ville ha med till presentationen. Minuterna gick fort kan jag lova. Sanningens ögonblick kom allt närmare.

Då var det dags. Tre djupa andetag och in till juryn. Tro på dig själv och ta det lugnt. Jag antar att det känns lite som att kliva in på en Idolaudition när man gör denna presentation. Dörrarna slås upp och framför dig sitter tre medlemmar ur en jury som ska bedöma om du går vidare till den slutliga finalen. Nervöst? Självklart! Men lite nervositet är alltid bra. Jag var taggad. Jag var redo. Jag klev in med ett leende på läpparna och hälsade på juryn. Min första BOOM blev som jag hade tänkt mig. Presentationen varade i 10 minuter och följdes av 10 minuters frågor från juryn.

Efter presentationen begav jag mig ner till lunchrummet tillsammans med övriga deltagare och vi kände alla vilken urladdning förmiddagen hade varit. Alla inväntade med spänning att klockan skulle slå 14.00. Det var nämligen då de sex deltagare som gick vidare till den slutliga finalen skulle presenteras.

En tur på stan!
En tur på stan!

Klockan slog så småningom två och vi satt i ett rum och inväntade hela juryn. Vi välkomnade dem med applåder och de började läsa upp de sex finalisterna: Danmark, Kina, Luxemburg, Rumänien, Sydafrika och USA. Det blev alltså ingen final för min del. Självklart en viss besvikelse, men i en tuff konkurrens kom jag ändå på en delad sjundeplats (tillsammans med de övriga 20 som inte gick till final). Det viktiga var också att jag själv hade insikt om vilka förbättringar som hade krävts i min presentation för att nå hela vägen.

Finalisterna fick återgå till att förbereda varsin individuell presentation för juryn. Här skulle alla presentera huvuddragen i deras respektive personal statement. Vi övriga deltagare gav oss iväg på en rundvandring i Amsterdam innan det var dags att bege sig tillbaka till hotellet.

Under kvällen väntade den sista måltiden. En stor galakväll där första-, andra- och tredjepristagaren skulle presenteras. Under veckan hade vi även haft möjlighet att rösta på en av deltagarna som uppvisat inkluderande ledaregenskaper (”inclusive leadership award”). På plats fanns också EY-medarbetare från hela världen som nu blivit befordrade till seniors. Vi var cirka 800 personer på plats.

Innan middagen började presenterades vinnaren av inclusive leadership award. Samantha van den Hoek från Holland lästes upp och jag tror att ingen var förvånad. Under veckan hade hon varit den som introducerat oss till Amsterdam och som alltid fick en att känna sig som en i gruppen.

När middagen hade påbörjats avbröts vi av att någon började prata på scenen. Nu var det dags att läsa upp vinnarna. På delad fjärde till sjätteplats kom Xiaotian Shi från Kina, Julia Sinnig från Luxemburg och Iulia Laura från Rumäninen. På tredjeplats kom, från vårt kära grannland, Jakob Kofoed Larsen från Danmark. Nervösa och förväntansfulla stod Tanya Polonska från USA och Karl  Frenzel från Sydafrika och lyssnade. Vem hade vunnit? Andrapriset läses upp: Tanya Polinska från USA. Det innebar alltså att Karl Frenzel från Sydafrika blev vinnaren av årets Young Tax Professional of the Year! Stort grattis Karl! Du gjorde ett stort intryck på mig under veckan och utifrån vad jag hörde under vår gruppdiskussion är jag inte förvånad att du kammade hem förstapriset.

Kvällen avslutades med glada miner och ett härligt mingel. På torsdagen var det dags att åka hem till Sverige igen. Trots att jag landade på Arlanda utan en finalplats, hade jag med mig ett kontaktnät som sträcker sig från Japan i öst till USA i väst. Från Norge och Finland i norr till Sydafrika i söder. Veckan har varit fantastisk. Jag har lärt känna ett otroligt härligt gäng människor och lärt mig otroligt mycket nyttigheter inför framtiden. Jag vill tacka alla inblandade som deltagit och som arrangerat tävlingen. Stort tack!

Hemma igen. Här sitter jag nu och skriver på min uppsats. Redo att snart lämna Uppsala och påbörja min anställning på EY i Stockholm. Den 6 februari öppnar jag portarna på Jakobsbergsgatan 24. Nu är jag redo för att ta mig an nya utmaningar.

Det var allt för mig. Vi ses och hörs!

Med vänliga hälsningar,

Olle Waller


Kommentera