Volunteering at work ger chans att hjälpa dem som behöver det bäst

Hannes Jakobsson
Hannes Jakobsson

Hej! Jag heter Hannes och jobbar som managementkonsult inom Finance & Performance Management på EY. Vid sidan av mina ordinarie kunduppdrag är jag också engagerad i Voluntering at work, EY:s program för ideella samhällsinsatser. Genom Volunteering at work kan EY:s medarbetare lägga upp till 16 timmar av sin arbetstid per år på en volontärinsats. Det är en bra chans att hjälpa ett ändamål som man brinner för och på så sätt bidra till en positiv samhällsutveckling.

Volunteering at work var en av de faktorer som gjorde att jag valde att söka mig till EY, framför andra liknande bolag. Jag har länge varit engagerad i samhällsfrågor och har även en del tidigare erfarenhet inom den ideella sektorn. Bland annat var jag, för ungefär tre år sedan, med och startade upp en gren av en ideell consultingorganisation i Wien, Österrike. Intresset för Volunteering at work kommer från samma drivkraft som jag hade i det projektet – att få möjlighet att jobba för de personer och de ändamål som behöver hjälpen som mest.

Jag engagerade mig i Volunteering at work ganska direkt efter min start på EY och fick möjlighet att vara med i projektgruppen och bli ansvarig för samarbetet med en av våra samarbetsorganisationer, vilket jag fortfarande är idag. Under hösten har jag också temporärt tagit över en av projektledarrollerna medan ordinarie projektledare är i Sydamerika.

Vi i projektgruppen koordinerar insatser åt alla kollegor som väljer att använda sin möjlighet att göra volontärinsatser samt driver och utvecklar relationer med våra samarbetsorganisationer. Dessutom skapar vi då och då olika typer av aktiviteter. Bland annat anordnade vi en klädinsamling på kontoret förra våren. Kläderna såldes sedan via en av våra samarbetsorganisationer och intäkterna skänktes till välgörande ändamål. Det blev ett uppskattat initiativ på kontoret där mycket kläder samlades in och förhoppningsvis kunde pengarna som de genererade bidra till att göra mycket gott!

Volunteering at work ger mig mycket, dels på ett personligt plan, men också professionellt. Den ideella sektorn ger mig insikter som är värdefulla även när jag arbetar för vinstdrivna organisationer. På vissa sätt tycker jag att den ideella sektorn är mer komplex, framförallt när det kommer till att mäta framgång. Det finns inte en tydlig ”bottom line” som visar hur det går för organisationen utan det blir mer relevant att försöka mäta organisationens positiva inverkan på samhället. Dessutom är skapande av incentiv för medarbetare normalt sett mer komplext i en ideell verksamhet än i en vinstdriven organisation. Då finansiell ersättning normalt är avsevärt lägre eller t.o.m. saknas inom ideell sektor blir det viktigt att skapa motivation på andra sätt – t.ex. genom organisationens syfte och mål.

Oavsett om man har en drivkraft av att bidra till en positiv samhällsutveckling eller om man vill bredda sin förståelse för organisationer och affärsverksamhet tycker jag därför att det är en bra idé att engagera sig i en ideell verksamhet.

Har du frågor om hur Volunteering at work fungerar, eller hur du kan engagera dig i samhället när du jobbar på EY, hör gärna av dig till mig. Skicka ett mejl till hannes.jakobsson@se.ey.com eller skriv i kommentarsfältet här nedanför.

Vi hörs!
/Hannes


2 reaktioner på ”Volunteering at work ger chans att hjälpa dem som behöver det bäst

Kommentera