Våga vara ledig!

Back in business!

Min pappa har sagt att efter att han har varit på vårt landställe och byggt om, har han alltid känt sig mer effektiv när han kommit tillbaka till jobbet. Varför då kan man undra?

Innan jag resonerar kring detta tänkte jag först säga att jag sedan ett par veckor är tillbaka igen på jobbet, och det var väldigt skönt att zooma ut lite under julledigheten och bara ta det lugnt. Som ofta efter en ledighet tog det ett litet tag att komma igång igen rent mentalt när jag väl var tillbaka, vilket kanske är ett tecken på att jag faktiskt har slappnat av ordentligt. Det som är skönt är att jag känner att jag både har mer energi men också bättre förståelse för det projekt jag är i nu än innan ledigheten, och jag tror att pausen har haft en viktig roll att spela där.

Tidig morgon på väg till Zinken för lite hockey
Tidig morgon på väg till Zinken för lite hockey

Detta relaterar till stor del till balans i livet och att inte bara fokusera på jobbet, vilket är något jag förespråkar starkt. Att ha olika forum i vilka man kan utvecklas och lägga sitt fokus tror jag bara gör en gott och får en att prestera bättre överlag. Jag tycker mycket om att laga mat och att klättra. Exempelvis handlar matlagning till stor del om planering, timing och effektivitet men också om kreativitet. Och förutom den rent fysiska aspekten handlar att klättra i mångt och mycket om riskbedömning, att mentalt utmana sig själv och att våga lita på andra. Färdigheter som naturligtvis går att överföra på arbetet.

Detta tror jag stämmer på de flesta aktiviteter vi gör på vår fritid och därför tycker jag det är så viktigt att ge sig själv tid att faktiskt ägna sig åt fritidsintressen. Både på grund av vilan man får, men också eftersom vi faktiskt kan ha stor nytta av vad vi lärt oss när vi sen väl arbetar, som min pappa som blev mer effektiv i sitt vanliga arbete av att behöva planera många parallella moment med tydliga deadlines när vi byggde om på landet.

Helt enkelt, att lägga tid på sina fritidsintressen och att våga vara ledig kan faktiskt vara en smart investering i sin egen effektivitet.

Veckans nybörjartips: Arbeta proaktivt, d.v.s. försök förutse vad de personer du arbetar med/mot behöver innan de själva ber om det.


Kommentera