Se till att lära dig Excel och Powerpoint!

Powerpoint
Powerpoint

En av de främsta funderingarna jag hade som student var om mina kunskaper i Excel skulle vara tillräckliga när jag fick mitt första jobb. Svaret är, nej de var absolut inte tillräckliga! Samtidigt inser jag att kunskapsbristen förmodligen gäller samtliga studenter som inte jobbat med Excel på något extrajobb, sommarjobb eller liknande. För trots att vi som läste på Civilekonomprogrammet vid Örebro universitet fick gå en extra Excelkurs vid tre tillfällen så måste jag erkänna att den kursen inte gav mig mycket som jag har kunnat ta med mig in i arbetslivet. Det är nämligen inte förrän du inser vad dina arbetsuppgifter förutsätter att du kan som du motiveras till att lära dig eller överhuvudtaget vet vad det är du bör lära dig. För så är det faktiskt, utsätts du inte dagligen för Excel så kan du lätt inbilla dig att du kan grunderna, men det är tyvärr mer komplext än så.

För att spinna vidare på samma tema så tänker väl de flesta att de åtminstone kan Powerpoint. Det tänkte i alla fall jag. Och visst kan jag göra en presentation med lite text och bilder, men att samtidigt vara snabb och effektiv är en annan sak. Jag och några kollegor deltog strax innan jul i en kurs i Powerpoint som hölls av en av managementkonsulterna här på EY som är kända att vara experter på att göra snygga och effektiva Powerpoint-presentationer. Jag kan erkänna att jag lärde mig så otroligt mycket bra saker som jag nu använder dagligen. Det handlar om små knep som gör att presentationerna blir så mycket snyggare och går så mycket fortare att göra.

Så till sist, ett tips och en uppmaning till alla studenter där ute, se till att lära er Microsoft Office-programmen grundligt redan nu så kommer ni ha en stor fördel senare när ni börjar jobba!


Kommentera