Är du vår nästa summer intern?

Hej!

På EY erbjuder vi varje sommar några duktiga studenter möjlighet att göra ett internship hos oss under totalt åtta veckor, och nu är det hög tid att börja fundera på om detta skulle kunna vara något för dig!

Ansökningsperioden är redan igång och sista ansökningsdagen är 7 februari 2016, varefter urval sker till intervjuer som äger rum under vecka 9. Klicka här för att komma till ansökningssidan där ni också hittar mer information om internshipet.

För att ge er en lite tydligare bild av vad internshipet innebär har jag gjort intervjuer med två tidigare interns, Louise Carlsson och Caroline Lundström, som berättar lite om vad de fick göra, varför de sökte sig till just EY samt vad som kan vara bra att tänka på inför ansökningsprocessen. Båda två studerade på Handelshögskolan i Stockholm, och faktiskt också samma master i Accounting and Financial Management. Att få möjligheten att pröva på att arbeta inom både Advisory Services (AS) och Transactional Services (TAS) var en av anledningarna till att de sökte sig till EY.

”Jag hade fått ett väldigt gott intryck av EY under de studentevent som jag hade varit med på och dessutom hade jag sökt internshipet två gånger tidigare innan jag äntligen fick komma på intervju. Jag tyckte EY:s intership verkade ultimat i och med att man fick prova på både corporate finance (den transaktionsinriktade sidan) och management consulting eftersom jag inte visste vad jag ville jobba med när jag var klar med studierna.” – Louise

”Internshipet gav väldigt bra möjligheter att göra ett medvetet val efteråt eftersom man fick testa på att arbeta inom både AS och TAS. Ett annat skäl till att jag sökte var människorna och kulturen på EY. Jag hade hört om internshipet via vänner och bekanta från skolan och kände många som jobbade här så jag hade en rätt bra bild av hur det var att arbeta på EY.” – Caroline

Caroline gjorde internshipet under sommaren 2014 och beskriver det såhär:

”På AS är tanken är att man ska få vara med i ett externt projekt och stötta teamet med olika uppgifter, precis som en vanlig konsult. Jag fick till exempel hjälpa till med analyser och beräkna lönsamhet på olika artiklar inom ett stort retailprojekt vi arbetade med då. Sen kan man också få göra interna uppdrag vid sidan av. Det hela ska liksom spegla hur vardagen är på AS. Jag fick också göra lightversioner av SPOT ON (internt utbildningsprogram för nya konsulter), t.ex. gå kurser inom Excel, Powerpoint, Knowledge Management osv. På TAS hjälpte jag bland annat till att validera ett impairmenttest. De hade simulerat framtida kassaflöden för en viss tillgång och gjort vissa antaganden om räntor osv för att beräkna nuvärdet och se om det var lägre än det bokförda värdet. Överlag är det väldigt ”kvantigt” på TAS så man bör tycka om att räkna. Jag fick också hjälpa till med pitchar och precis som på AS så försöker de ge en uppgifter som är ”verkliga uppgifter”. Överlag så är EY:s mål att ge en så sann bild av företaget som möjligt och också visa upp alla affärsområden, även Assurance och Tax, så man får träffa personer från alla Service Lines och underområden och på så sätt skapa sig en heltäckande bild av företaget. De är verkligen måna om att man ska hitta rätt efter internshipet.”

Louise gjorde internshipet under 2013 och arbetar sedan ett och ett halvt år sedan på TAS.

”Jag gjorde EY:s Summer internship 2013 och jobbar sedan i augusti förra året på TAS, det av EY:s fyra affärsområden som är inriktat på företagstransaktioner, där jag specifikt jobbar med värdering och business modelling (VBM). Detta innebär att jag värderar bolag av olika anledningar, t.ex. vid transaktioner eller p g a redovisnings- eller skattemässiga skäl. Business modelling handlar om att bygga excelmodeller, vilket jag tycker är väldigt kul och utmanande.”

På frågan vad som var det bästa med internshipet svarade Louise:

”Det låter kanske klyschigt, men jag skulle säga kollegorna och att man blev så väl omhändertagen. De som ansvarar för internshipet, ens fadder och projektledare lägger ner hela sin själ i att man ska få givande arbetsuppgifter och en bra upplevelse. En annan stor fördel var att man fick träffa många olika team, även de som man inte arbetade i projekt med, och förstå strukturen av hela EY. Nu i efterhand tycker jag det är en stor fördel att jag känner många på AS (konsultsidan) trots att jag jobbar på TAS.”

Caroline tyckte att möjligheten att jobba i skarpa projekt, stämningen på kontoret och kollegorna var det bästa.

”Dels att man fick testa på så mycket och vara med i riktiga projekt, men sen finns det också en väldigt bra balans mellan att vara ambitiös och också hinna ha intressen utanför jobbet vilket är skönt. Folk här är väldigt sociala, inkluderande och intresserade av att lära känna en. Man har ju en fadder också under internshipet, så precis som när man är ny här så är det någon som kan hjälpa en om man har frågor.”

Jag frågade också om något var mindre bra:

”Som på de flesta företag under sommaren har även EY lite mindre att göra, framförallt i början av augusti. På ett sätt var det lite tråkigt, men å andra sidan fick man tid att mingla och lära känna fler.” – Louise

”Det är ju alltid en trade off mellan att visa upp så mycket som möjligt och hinna komma in i saker. Jag tyckte det var bra att testa på olika, men man ska vara beredd på att byta avdelning efter fyra veckor.” – Caroline

För de som snart kommer att gå in i ansökningsprocessen har Caroline och Louise följande tips:

”Man bör dels vara noga med att få fram i sitt CV och personliga brev att man har profil för både AS och TAS, dvs. man bör tänka över vad för profil respektive avdelning söker och lyfta fram sidor hos sig själv och visa att man har erfarenheter som passar båda. Sen inför Assessment day så behöver man så klart köra caseträning med kompisar, kanske inte ens bästa kompisar, utan snarare bekanta så att det blir ”på riktigt”. Öva på case som är både representativt för AS och också för TAS, t.ex. grunder i värdering. Sen gäller det ju att vara sig själv och berätta varför du vill vara här, så fundera igenom varför EY och just detta internshipet skulle vara givande och passa just dig, och försök slappna av på intervjuerna. Det är ju tester man får göra också, och de kan ju vara svårare att förbereda sig på utan det handlar nog mer om att sitta i lugn och ro och göra dem. Har man chans att träffa någon innan man söker så är det bra så det kan vara en bra idé att gå på arbetsmarknadsdagar och skapa kontakter som kan hjälpa en när man ansöker. Fråga hur det är på EY, varför de jobbar här osv.”

Jag hoppas att detta inlägg varit till hjälp och att ni är peppade på att söka internship hos oss! Hoppas att vi ses i sommar! 🙂

Just det, veckans nybörjartips (glömde förra gången): Glädjekalkylera inte när det kommer till din arbetstid. Det är lätt att göra massor av saker om allt går enligt plan, min erfarenhet är dock att det inte alltid gör det så ta inte på er massa saker om dina leveranser bygger på att allt klaffar till 100 %.

Mvh,
Leo


Kommentera