Case

Öva på att lösa case tillsammans med vänner eller kursare
Öva på att lösa case tillsammans med vänner eller kursare

”By failing to prepare, you are preparing to fail” – Benjamin Franklin

Jag minns mycket väl när jag fick samtalet, jag var hemma och skrev på min uppsats när ett välbekant nummer ringde. Pulsen ökade och jag tänkte att ”snart har jag i alla fall ett svar”. Men låt oss spola tillbaka bandet ett drygt år, när jag startade min ansökningsprocess och hur mina förberedelser såg ut.

Under våren 2014, den andra terminen på min masterutbildning, sökte jag till Talent Training. Från vänner som gått programmet visste jag att själva antagningsprocessen är densamma som för att bli anställd som konsult, dvs. att göra olika färdighetstester, intervjuer och också att lösa case. Jag behövde helt enkelt förbereda mig och jag tänkte i detta inlägg fokusera på hur man kan förbereda sig inför den så omtalade caseintervjun. För det är i väldigt, väldigt hög utsträckning förberedelser som det handlar om. Att lägga ned tid på att öva och bli säker på lösningsstrukturen.

Vilka delar behöver man kunna då och vilka resurser finns att tillgå för att bli bättre?

Struktur
Struktur, struktur, struktur. Det sammanfattar enligt mig vad som krävs för att t.ex. lösa ett guestimate snabbt och effektivt. Jag övade väldigt mycket på den här biten för att bli snabb på att bryta ned problemet i beståndsdelar. Jag tog t.ex. tidningen på tunnelbanan och satt och räknande på allt jag kunde komma på. Hur många flygplan finns i luften samtidigt? Hur mycket choklad säljs i Sverige per år och vad är marknanden värd? Hur många basketbollar säljs per år? Hur många klättergym finns det i Sverige och hur många klätterskor säljs där? Alla dessa går det att bryta ned och detta behöver man öva på för att snabbt kunna sätta igång om man får en klurig fråga. Sen behöver man såklart öva på huvudräkning och att snabbt kunna ställa upp och räkna på olika saker. Fördelen med att ha en tydlig struktur är att det både är lättare att hitta fel, och också att det underlättar när man ska kommunicera hur man tänker till mottagaren, vilket är A och O. Tydlig struktur är såklart också användbart på mer konceptuella problem av mindre kvantitativ karaktär där begreppet ”framework” är en vanlig case-term som i princip alla källor som behandlar case tar upp.

Presentation
Något som är viktigt att komma ihåg också är att vi under en caseintervju tittar på lite olika saker. Både förmåga att definiera och bryta ned problemet men också hur väl vi kan kommunicera detta. Därför är det viktigt att bli van och bekväm med det senare momentet, och för detta är casetävlingar kanske den bästa träningen man kan få. Det är också en grym förberedelse för att arbeta i lag och lösa komplexa problem på kort tid vilket i stort är vad vi gör som konsulter. Mitt tips här är kort och gott att dra ihop ett gäng kompisar med lite olika inriktningar och anmäla er till de tävlingar ni kan. Första gången kanske man inte går särskilt långt, men man lär sig väldigt mycket på det och dessutom är det roligt.

Hemsidor
Preplounge
Här finns både instruktionsvideos för hur man kan tänka kring guestimates och caseintervjuer i stort. Man kan också öva att lösa case med andra personer över Skype via deras community eller kolla på videos av andra när de löser case.

Caseinterview
Här hittar ni bland annat instruktionsvideos till hur man löser case och ni kan också köpa boken Case Interview Secrets som är skriven av Victor Cheng, som står bakom hemsidan. Dessutom kan man köpa en övningsmodul som heter Look Over My Shoulder där man får höra Victor intervjua kandidater och också höra hans reflektioner kring deras prestationer.

Litteratur
Case in Point – Marc P. Cosentino
En av de mest klassiska böckerna om att lösa case.

The Pyramid Principle – Barbara Minto
Också en klassiker om hur man bryter ned problem i logiska beståndsdelar och hur man kommunicerar effektivt.

Hoppas att detta är till någon hjälp när ni väl börjar att förbereda er för kommande ansökningar och som jag tidigare sagt, det viktigaste är faktiskt att börja öva och detta går alldeles utmärkt att göra med dina vänner.
Lycka till!

Veckans nybörjartips: Vänta inte för länge med att presentera utkast av ditt arbete, självklart ska man ha något att presentera men att få input från sina kollegor är utifrån min erfarenhet den snabbaste vägen att komma framåt.


Kommentera