Lagarbete

“Leave no man behind”. Bevingade värdeord som bland annat använts i militära sammanhang. Men hur passar det in på mitt jobb på EY? Jo, innebörden som detta i grunden signalerar är lagarbete och laganda. Och som i alla lag så är gruppens prestation vad som räknas, det spelar t.ex. ingen roll i hockey om du gjorde fyra mål själv i fall motståndarna gjorde fem. Det spelar heller ingen roll i vårt arbete om en medlem i projektet är klar med sin analys fyra dagar före deadline om en annan projektmedlem inte har en chans att leverera i tid. Kunden kommer aldrig att bry sig om de individuella prestationerna, bara den totala leveransen som inte nådde förväntningarna. Och medan jag och mina kollegor är relativt individualistiska, så finns det en väldigt stark lagkänsla här som är helt avgörande för att genomgående leverera bra resultat. Alla kan ha en dålig dag där det kör ihop sig och då ställer vi upp för varandra.

När Excel kör ihop sig är det skönt att ha kollegor som hjälper en…
När Excel kör ihop sig är det skönt att ha kollegor som hjälper en…

Jag har under min första tid på EY varit i ett och samma projekt, och som jag tidigare skrivit om arbetar jag mycket med analys och Excelmodellering, vilket jag upplevt som roligt och utvecklande, men också utmanande naturligtvis. Det är inte alltid helt självklart hur man ska bygga en modell för att få fram bra analysmaterial vilket stundtals kan vara frustrerande, och här kommer mina kollegor in i bilden. Jag har sen jag började alltid fått stöd och hjälp när jag behövt och mina kollegors inställning är det jag uppskattat mest eftersom det aldrig har känts jobbigt att be om hjälp och att folk verkligen anstränger sig för att hjälpa till. Som ny är det ju lätt att känna sig i vägen oavsett, och man kan många gånger tveka över vad man kan bidra med, så att det finns en ”vi-känsla” i projektet är väldigt skönt. Leave no man behind. Word!

Veckans nybörjartips (learned the hard way): Om du jobbar med stora mängder data i Excel kan det vara bra att stänga av automatisk kalkylering, annars finns stor risk att datorn fryser eller hänger sig gång på gång…

 


Kommentera